Posted in Մաթեմատիկա

Մասեր և Տոկոսներ (Մաս 2-րդ)

171․ Գրադարակում կա 60 գիրք։ Այդ գրքերի 2/3-ը ամուր կազմով է։ Ամուր կազմով քանի՞ գիրք կա գրադարակում։ 60×2:3=40, Պատասխան՝ 40գիրք։

172․ Գնացքի մի վագոնում 36 ուղևոր կա, իսկ մյուսում՝ դրա 5/6-ը։ Ընդամենը քանի՞ ուղևոր կա այդ երկու վագոններում։ 36×5:6=30,36+30=66, Պատասխան՝66 ուղևոր։

173․ Հեռուստաաշտարակն ունի 420 մ բարձրություն և կազմված է երեք մասից։ Առաջին մասի բարձրությունն աշտարակի բարձրության 3/7-ն է, իսկ երկրորդը՝ 1/4-ը։ Ի՞նչ բարձրություն ունի աշտարակի երրորդ մասը։ 420×3:7=180, 420×1:4=105, 420-195=225, Պատասխան՝ 225մ․։

179․ Նախատեսված էր, որ գործարանը մեկ տարում պիտի թողարկեր 12500 մեքենա։ Գործարանը նախատեսված աշխատանքը կատարեց 114 %-ով։ Նախատեսվածից քանի՞ մեքենայով ավելի թողարկեց գործարանը։ Լուծում՝ 12500 x 114/100=14250, 14250-12500=1750, Պատասխան՝ 1750 մեքենա։

180․ Պահեստում 2000 կգ մթերք կար։ Առաջին օրը պահեստից տարան ամբողջ մթերքի 40 %-ը, երկրորդ օրը՝ մնացածի 30 %-ը։ Քանի՞ կիլոգրամ մթերք մնաց պահեստում։ 2000×40:100=800, 800×30:100=240, 800+240=1040, 2000-1040=960, Պատասխան՝ 960կգ մթերք։

181․ Գտե՛ք թիվը, եթե հայտնի է, որ նրա`
ա) 20 %-ը հավասար է 125-ի-125×100:25=625, գ) 110 %-ը հավասար է 770-ի-770×100:110=700,
բ) 35 %-ը հավասար է 140-ի-140×100:35=400, դ) 7/25%-ը հավասար է 7/25-ի-այո։

Posted in Մաթեմատիկա

Մասեր և տոկոսներ, մաթեմատիկա 10.11.22

20 մետր բրդե գործվածքից կտրեցին 3 մ:

Որոշիր, թե բրդե գործվածքի քանի՞ տոկոսը կտրեցին:

Պատասխան՝ 

15%։

Կոտորակը գրիր տոկոսի տեսքով:

21/20=105%

Հաշվիր, թե պատկերի ո՞ր տոկոսը ներկված չէ կապույտ գույնով:

Windows10_HP.jpg

75%

1. Ընտրիր ճիշտ շարունակությունը՝ 1կմ-ը հավասար է

  • 100 մ
  • 1000 մ
  • 10000 մ
  • 10 մ

2. 5կմ-ի 42%=

ետալի պատրաստման վրա ծախսվում է 1600 դրամ:

Նոր տեխնոլոգիաների ներդրման միջոցով հաջողվեց դետալի ծախսը իջեցնել 2%-ով:

Պատասխան՝ 32%

 դրամ:

Հաշվիր, թե ի՞նչ գումար կլինի բանկային հաշվի վրա մեկ տարի հետո, եթե հիմա հաշվի վրա կա 7000 դրամ և տարեկան այն ավելանում է 4% տոկոսով:

Պատասխան՝ 8750 դրամ։

Հաշվիր 900-ի 5%-ը:

Պատասխան՝ 180։

Posted in Մաթեմատիկա, Ուսումնական նյութեր

Տոկոսներ

136. Ուղղանկյան մակերեսը 900 սմ2 է։ Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր է նրա մակերեսի 1 %-ը: Քանի՞ քառակուսի սանտիմետր է նրա մակերեսի 16 %-ը։ 900:100=9, 9×16=144:

137. Որքա՞ն է 536-ի 100 %-ը։ 536:

138. Զամբյուղում կա 300 խնձոր։ Գտե՛ք խնձորների քանակի 20 %-ը։ 60 խնձոր։

139․ Մի գյուղացին իր այգուց հավաքել է 1500 կգ խաղող, իսկ մյուսը՝ 30 %-ով պակաս։ Ընդամենը քանի՞ կիլոգրամ խաղող են հավաքել երկու գյուղացիները։

  • (1500:100)x30= 450 կգ
  • 1500 – 450 = 1050 կգ (2 գյուղացի)
  • 1500+1050 = 2550 կգ

141․ Ո՞րն է ավելի շատ՝ 900-ի 15 %-ը, թե՞ 800-ի 20 %-ը։

900-ի 15%=135 < 800-ի 20%=160

142․ Զբոսաշրջիկն անցել է ճանապարհի 1/4-ը։ Ճանապարհի քանի՞ տոկոսն է նա անցել։ 25%-ը։

Posted in Մաթեմատիկա, Ուսումնական նյութեր

Մաթեմատիկա 10.06.22

Գտե՛ք x թիվը, եթե նրա և 8-ի հարաբերությունը նույնն է, ինչ որ`

ա) 2 ։ 1

x:8 = 2:1

x. 1 = 8×2

x= 16

բ) 6 : 2

 6 ։ 2=x:8

x=24

գ) 2 ։ 22

x:8 = 2:22

2:22=2/22

Պատ 1/11

դ) 5 ։ 4

x:8=5:4

x=10

Գնացքն ամբողջ ճանապարհի 3/4-ն անցնում է 6 ժամում։ Ինչքա՞ն
ժամանակում այն կանցնի ամբողջ ճանապարհը։

6:3=2

2×4=8

պատ․՝ 8 ժամ

500 կգ հանքաքարից ստացել են 77 կգ պղինձ։ Ինչքա՞ն պղինձ

կստացվի 300 կգ հանքաքարից։

77:500=77/500

77/500 x 300= 46․2

Պատ․՝ 46․2

160 գ ծովի ջրում պարունակվում է 8 գ աղ։ Քանի՞ գրամ ծովի ջուրն

է պարունակում 56 գ աղ։

56:8=7

7×160=1020

Պատ՝․1020

Posted in Մաթեմատիկա

Համեմատություններ

Գրիր համեմատություն:

9 -ի հարաբերությունը 90 -ին հավասար է 2 -ի հարաբերությանը 20 -ին:

9/90=2/20

Նշիր այն հարաբերությունները, որոնք 11:5 հարաբերության հետ կազմում են ճիշտ համեմատություն:

Պատասխան ՝ 110:50

Նշիր ճիշտ համեմատություն կազմած հավասարությունները:


30:12=10:3


30:12=10:4

Պարզիր, թե արդյո՞ք 6/6=48/24 հավասարությունը կազմում է ճիշտ համեմատություն: 

Ոչ

Նշիր m/x=c/d համեմատության եզրային անդամները:

m, d

Posted in Մաթեմատիկա

Մաթեմտիկա 09.28.22

44)

3 բանական թվերի գումարը 364 է նրանցից մեկը ամենա մեծ երկնիշ թիվն է։ Իսկ մյուս եկուսից մեկը մեծ է մյոսից 4 անգամ։ գտեք թվերը

364-99=265

265:5=53 (երկրորդ թիվ)

53×4=212 (երրորդ թիվ)

Պատ․ 1-ին 99   2-րդ 53 3-րդ  212

48) Երկու մեքենաներ երկու քաղաքից դուրս եկան իրար ընդառաչ 3ամբ 1/4 ժամ հետո հանդիպեցին մեկը շարժվոմ էր 60 կմ/ժ արագությամբ իսկ մյոսւը 40 գտեք ճանապրհի երկարությունը

Լուծում

60+40=100

100×3=300

100:4=25

300+25=325

պատասխան 325կմ

Posted in Մաթեմատիկա, Ուսումնական նյութեր

Խառը թվերի համեմատումը

< և > նշաններից ո՞րը պիտի լինի աստղանիշի փոխարեն:

2 5/6∗3 2/7

Ընտրիր ճիշտ նշանը:

  • >
  • <

Ընտրիր խառը թվերից ամենամեծը:

  • 2 31/20
  • 3 11/60
  • 1 17/80

Ընտրիր այն խառը թվերը, որոնք ընկած են 3213-ի և 6713-ի միջև:

  • 4 5/13
  • 5 4/13
  • 2 9/13
  • 7 10/13

Խառը թվերից ո՞րն է մեծ`

62050, թե՞ 42680

Ընտրիր ճիշտ պատասխանը:

  • 4 26/80
  • 6 20/50

Համեմատիր 7429 և 7413 խառը թվերը:

Ընտրիր ճիշտ անհավասարությունը:

  • 7 4/29<7 4/13
  • 7 4/29>7 4/13

Համեմատիր 114/7 անկանոն կոտորակը և 16 2/7 խառը թիվը:

11/47 անկանոն կոտորակը փոքր էմեծ էհավասար է

16 2/7 խառը թվից ( հավասար է ):

Համեմատիր կոտորակները:

5/27<27/5

Համեմատիր խառը թվերը:

Տեղադրիր >, < կամ = նշանը:

12 3/44 <12 5/33

214/7 անկանոն կոտորակը համեմատիր 30 բնական թվի հետ:

2147<30-ից:

Posted in Մաթեմատիկա

Մաթեմատիկա դասարանում 09.19.22

Ընտրիր բոլոր կանոնավոր կոտորակները:

  • 9/7
  • 9/8
  • 88/24
  • 8/104
  • 3/13
  • 104/16
  • 16/24
  • 11/88

Ներկայացրու2 թիվը 5 հայտարարով կոտորակի տեսքով:

2=10/5

Ութ խնձորը պետք է հավասար բաժանել 9տղաների միջև (խնձորները միանման են):

Որքա՞ն կհասնի յուրաքանչյուրին:

apple.jpg

Պատասխան՝  խնձոր: 8/9

Գրիր խառը թիվը՝ հինգ ամբողջ յոթտասներեքերորդ:

5Ամբ 7/15

Կոտորակը ներկայացրու բնական թվի տեսքով:

20/5= 4

Անջատիր անկանոն կոտորակի ամբողջ մասը՝

276/11= 25Ամբ 1/276

Քանորդը գրիր խառը թվի տեսքով՝

379:21= 21Ամբ 1/379

Ներկայացրու 5Ամբ8/12 խառը թիվը անկանոն կոտորակի տեսքով:

5Ամբ8/12= 13/12

k-ի բերված արժեքներից ընտրիր այնպիսինները, որոնց դեպքում 35/43−k կոտորակը կանոնավոր է:

  • 8
  • 7
  • 2
  • 1
  • 4
  • 5
  • 9
  • 3
  • 6

Լուծիր հավասարումը՝ t−3/20=8

Պատասխան՝ t= 163

Լուծիր հավասարումը՝

294/x+15=7

Պատասխան՝ x=27

n-ի բերված արժեքներից ընտրիր այնպիսինները, որոնց դեպքում 24−n/20 կոտորակը անկանոն է:

  • 2
  • 7
  • 1
  • 9
  • 6
  • 5
  • 8
  • 3
Posted in Մաթեմատիկա

Մաթեմատիկա 09.14.22

3/15 կոտորակը փոխարինիր ավելի փոքր հայտարար ունեցող կոտորակով:

3/15= 1/5

Կոտորակը փոխարինիր նրան հավասար, ավելի փոքր համարիչ ունեցող կոտորակով:

Տեղադրիր անկրճատելի կոտորակ:

16/52=4/ 13\

1/9 կոտորակը գրիր 27 հայտարարով կոտորակի տեսքով:

1/9=3/27

Ժամացույցի ո՞ր մասն է ներկված կանաչով:

10min.png

Ներկված է 1/6րդ մասը:

Մեկ րոպեի ո՞ր մասն է կազմում 2վայրկյանը:

2վայրկյանը կազմում են րոպեի1/30րդը:

Լրացրու նախադասության սովորական կոտորակը:

Եթե աշակերտները պետք է գրեն 144 էջ, իսկ Վարդանը արդեն գրել է 18 էջ, ապա նա գրել է էջերի 1/8 մասը:

Posted in Մաթեմատիկա

Սովորական կոտորակի գաղափարը

Գրիր սովորական կոտորակի տեսքով՝ մեկ երկրորդ:

Պատասխան՝  1/2

Տրված է 8/31 կոտորակը: Գտիր կոտորակի տարրերը:

Կոտորակի հայտարարը

 թիվն է: 8

Կոտորակի համարիչը

 թիվն է: 31

Ճանապարհի երկարությունը 14 կմ է: Մեքենան անցել է այդ ճանապարհի 7 կմ-ը:

Ճանապարհի ո՞ր մասն է անցել մեքենան:

Պատասխան (ստացված կոտորակը մի կրճատիր)՝ մեքենան անցել է ճանապարհի -րդ մասը: 1/2