Posted in Մաթեմատիկա

Մասեր և Տոկոսներ (Մաս 2-րդ)

171․ Գրադարակում կա 60 գիրք։ Այդ գրքերի 2/3-ը ամուր կազմով է։ Ամուր կազմով քանի՞ գիրք կա գրադարակում։ 60×2:3=40, Պատասխան՝ 40գիրք։

172․ Գնացքի մի վագոնում 36 ուղևոր կա, իսկ մյուսում՝ դրա 5/6-ը։ Ընդամենը քանի՞ ուղևոր կա այդ երկու վագոններում։ 36×5:6=30,36+30=66, Պատասխան՝66 ուղևոր։

173․ Հեռուստաաշտարակն ունի 420 մ բարձրություն և կազմված է երեք մասից։ Առաջին մասի բարձրությունն աշտարակի բարձրության 3/7-ն է, իսկ երկրորդը՝ 1/4-ը։ Ի՞նչ բարձրություն ունի աշտարակի երրորդ մասը։ 420×3:7=180, 420×1:4=105, 420-195=225, Պատասխան՝ 225մ․։

179․ Նախատեսված էր, որ գործարանը մեկ տարում պիտի թողարկեր 12500 մեքենա։ Գործարանը նախատեսված աշխատանքը կատարեց 114 %-ով։ Նախատեսվածից քանի՞ մեքենայով ավելի թողարկեց գործարանը։ Լուծում՝ 12500 x 114/100=14250, 14250-12500=1750, Պատասխան՝ 1750 մեքենա։

180․ Պահեստում 2000 կգ մթերք կար։ Առաջին օրը պահեստից տարան ամբողջ մթերքի 40 %-ը, երկրորդ օրը՝ մնացածի 30 %-ը։ Քանի՞ կիլոգրամ մթերք մնաց պահեստում։ 2000×40:100=800, 800×30:100=240, 800+240=1040, 2000-1040=960, Պատասխան՝ 960կգ մթերք։

181․ Գտե՛ք թիվը, եթե հայտնի է, որ նրա`
ա) 20 %-ը հավասար է 125-ի-125×100:25=625, գ) 110 %-ը հավասար է 770-ի-770×100:110=700,
բ) 35 %-ը հավասար է 140-ի-140×100:35=400, դ) 7/25%-ը հավասար է 7/25-ի-այո։

Advertisement

Author:

Ես Արեգ Տոնոյանն եմ: Սովորում եմ Մխիթար Սեբաստացի կրթահամալիրի Հյուսիսային դպրոցի 3.1 դասարանում: Սիրում եմ ճամփորդել:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s